Ja ha arribat el dia tan esperat: la castanyada!

 I per fí ja ha arribat l'època de menjar castanyes, panellets, moniato i beure vi blanc !

Aquí us deixem la recepta per a fer panellets i a més una cançó de la castanyera.

ATENCIÓ: aquesta recepta requereix l’ajuda d’un adult.

PANELLETS DE PINYONS  
Ingredients:
500 g d'ametlles ratllades
450 g de sucre
200 g de patata
25 g de sucre llustre
50 g de pinyons
2 ous
Ratlladura de llimona 



 
Recepta:
1. Bulliu les patates amb pela i sense sal. Al ¼ d'hora mireu-les i punxeu-les, si estan al punt treieu-les del foc. Millor fer-ho un dia abans per tal que estiguin fredes quan les treballeu.

2. En un bol de vidre hi posareu l'ametlla, el sucre, la ratlladura de llimona i la patata.

3.Barregeu amb dues forquilles i després amb una espàtula de fusta ho premeu i, quan veieu que s'enganxa a l'espàtula i fa oli, ja ho podeu deixar.

4.Feu-ne boletes i pinteu-les amb clara d'ou batuda perquè s'hi enganxin els pinyons.

5.Poseu-los al forn (200 o 220 graus)entre 10 i 12 minuts.

6.Després de coure'ls al forn, empolseu els panellets amb sucre llustre

7.  I… a MENJAR!!


Gaudiu de la festa!








I aquí teniu la cançó de “la castanyera”, per poder cantar tots junts!


Dia Internacional de l'Infant

D'aquí un mes, el 20 de novembre, es celebra la data en que l'any 1959 l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la Declaració sobre els Drets dels Infants i l'any 1989 la Convenció sobre els Drets del Infant.
Ela Drets que és van aprovar són els següents:
1. Dret a la igualtat, sense distinció de raça, religió o nacionalitat.
2. Dret a una protecció especial que asseguri un creixement mental i social sa i lliure.
3. Dret a un nom i a una nacionalitat.    
4. Dret a una alimentació, habitatge i atenció mèdica adequats.  
5. Dret a una educació i atenció especials per als infants físicament o mentalment disminuïts.    
6. Dret a comprensió i afecte per part de les famílies i de la societat.    
7. Dret a l’educació gratuïta. Dret a divertir-se i a jugar.
8.  Dret a l'atenció i ajuda preferents en cas de perill.
9. Dret a protecció contra l’abandonament i l’explotació en el treball.     
10. Dret a rebre una educació que fomenti la solidaritat, l’amistat i la justícia entre tothom. 

En aquest enllaç podreu trobar tota la informació que correspon als drets, deures i principis dels infants:

Amb aquest petit escrit pretenem recordar-vos que pronte es celebrarà aquest dia tan important, ja que tots ens estimem molt als nen i volem el millor per a tots ells. I que millor manera de demostrar aquest amor que dedicant un dia per celebrar tots els seus drets.

La infància es l’etapa més terna , dolça i agradable del ser humà, així mateix va formant els valors, principis i costums per viure en societat.



El periode d' adaptació a l' escola




El període d’adaptació és l’espai de temps que transcorre des de que es produeix l’incorporació del nen o nena al centre fins que s’ hi trova plenament integrat.
En el període d’ adaptació es pretén que el nen o la nena es familiaritzi amb l’ escola, prengui contacte amb els companys i companyes i adquireixi confiança en les persones que s’ ocuparan d’ ell durant la seva estada a l’ escola.

És molt important la intervenció en aquesta fase, perquè en la majoria dels casos la incorporació a l’ escola infantil té lloc en el període de definició màxima del vincle d’ aferrament ( entre els 6 i els 18 mesos).
Cal plantejar-se com s’ hauria de dur a terme una incorporació adequada a l’ escola infantil perquè pugui ser viscuda de la millor manera possible pels tres protagonista que hi ha implicats: el nen o la nena, la família i els educadors.
-          Quant a la nena o el nen, és important que conegui l’ entorn i adquireixi confiança en les persones que s’ ocupen d’ ell durant la seva estada a l’ escola.

-          Per a les mares i els pares, en general, deixar el fill o la filla a l’ escola amb unes persones que gairebé no coneixen també es angoixant. Es requereix molta confiança en les educadores i els educadors que s’ ocuparan de l’ infant i assumir una certa capacitat de separació.

-          El període d’ adaptació també es bàsic per a educadors i educadores, perquè facilita el coneixement de cadascun dels nens, els seus hàbits per menjar i per dormir, les seves necessitats, les seves reaccions davant la dificultat i la frustració, etc. També permet anar establint les pautes de funcionament diàries, les rutines adaptades a aquell grup en concret de nens i nenes.


Nosaltres pensem que el periode d' adaptació es un moment important tant per al nen com per als pares,ja que el nen comença a relacionar-se amb els seus iguals i a la vegada inicia el seu aprenentatge integral.

19 d'octubre, Dia Internacional del càncer de mama


Avui, dia 19 d’octubre, és el Dia Internacional del càncer de mama, i per aquest motiu, ens agradaria dedicar una estona a poder parlar d’aquest tema.



                        
Des de tots els racons del món s’estan portant a cap iniciatives per informar i prevenir sobre la malaltia que afecta majoritàriament a dones amb edats compreses entre els 35-55 anys i que suposa la primera causa de mort per les dones que pateixen aquesta malaltia.
Moltes rets social, com el facebook, han intentat dur a terme diverses campanyes per la unió de totes les dones dins d’un mateixa lluita.
Com ja sabem aquesta malaltia, desgraciadament afecta a moltes dones que ens envolten. I per tant, hem d’animar-les a seguir endavant. Ajudar-les a sentir-se estimades pels seus i saber que no estan soles, que és un compromís de tots.
S’ha d’afrontar el càncer amb un gran somriure perquè hi ha molts avantatges mèdics i molta esperança i amb això s’ha de confiar.
Com  a consell ens agradaria dir-vos que tingueu present què és molt important que cada any us feu una mamografia per comprovar que no teniu cap problema, i s’ hi ha cap problema, poder-ho agafar amb tens.

Si teniu qualsevol dubte sobre aquesta malaltia visiteu aquesta pàgina web:

Sobretot recordeu que no esteu soles!!



Els Quaderns Virtuals


Els Quaderns Virtuals són un entorn d'aprenentatge digital que neix i es desenvolupa al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya amb la voluntat de portar a la xarxa els quaderns d'exercicis tradicionals. El projecte està format per un conjunt d'aplicacions de programari lliure que faciliten al professorat de qualsevol nivell i àrea educatius la creació de recursos didàctics multimèdia per tal d'avaluar el progrés i rendiment de l'alumnat.

Les principals seccions de la web són:
Quaderns Virtuals: El projecte consta de diferents aplicacions web (editor, visualitzador, generador web...) desenvolupades en la plataforma Java que requereixen connexió a Internet i que funcionen sobre diferents sistemes operatius (Windows, Linux, Mac OS i Solaris).
Biblioteca d'activitats: Recurs que està en desenvolupament i pretén allotjar els quaderns creats per educadors i educadores que vulguin compartir el seu treball. Des d'aquesta secció podeu consultar la base de dades de quaderns i informar-vos sobre com col·laborar en el projecte.
Documents: Tot tipus de documentació sobre Quaderns Virtuals: articles, guies d'usuari, cursos de creació d'activitats...
Suport: En aquest apartat trobareu les preguntes més freqüents sobre el projecte Quaderns Virtuals i les seves aplicacions, i l'accés al fòrum per fer-nos arribar els dubtes que no trobeu resolts allà.
Comunitat: Un espai per començar a constituir una comunitat de persones i institucions interessades en el projecte. Conté totes les novetats i notícies vinculades a Quaderns Virtuals així com una relació d'enllaços a altres webs relacionades amb el projecte.

Creiem que els quaderns virtuals són d’una gran ajuda. D'aquesta manera ajuden al professorat a poder crear unes classes molt més dinàmiques i més interesants per als alumnes. Així poden utilitzar en les seves explicacions un nou mètode que les complementi i ajudi a que les entenguin millor els alumnes. 

Els Videojocs!!!

Aquest matí a classe hem parlat sobre els videojocs. Podem dir que els videojocs són un espai virtual amb efectes visuals amb un dispositiu electrònic amb una pantalla i una sèrie de perifèrics que permeten la interacció. Els suports habituals de joc són una consola de joc, ordinador, PDA o telèfon mòbil.

El que agrada dels videojocs és:

-         Interactivitat
-         S’ aprèn de l’ experiència
-         Possibilitat de pràctica constant
-         Tolerància a la equivocació
-         Incorporació d’ una nova identitat
-         Autosuperació

Podem trobar diferents tipus de jocs:

-         D’ estrategia
-         D’ aventura
-         D’ acció
-         De rol
-         De velocitat
-         De simulació
-         D’ esports
-         De puzzle
-         I musicals


     Pensem que per a nosaltres els videojocs són una eina util per l'aprenentatge en diversos camps, ja que molts dels videojocs, no tenen només finalitat lúdica, sinó que molts porten implicits la finaltat didàctica. Però tambè s'haurà de tenir en compte que no tots els videojocs són educatius i es probable que influeixin en el comportament negatiu de les persones.



Què és la hiperactivitat?


La hiperactivitat es un trastorn de la conducta en nens. Es tracta de nens que desenvolupen una intensa activitat motora. Van d’un lloc cap a un altre, poden començar una cosa i deixant-la de fer de repent.
Perfil del nen hiperactiu
Aquests nens són especialment problemàtics, destructius, impulsius i desobedients. Els seus estats d’ànims són molt bruscos i intensos, el seu comportament és impulsiu i fàcilment excitable. En general, són nens que no poden estar quiets en els moments necessaris. També s’observa aquesta conducta quan el nen es mou molt a l’esbarjo o quan pràctica qualsevol tipus d’esport o joc.
Indicadors de hiperactivitat segons l’edat del nen
-         0-2 anys: Problemes en el ritme de la son i durant les menjades, períodes curts de son i despertar-se sobresaltats, resistència a les cures habituals, reactivitat elevada als estímuls auditius i irritabilitat.
-         2-3 anys: Immaduresa en el llenguatge expressiu, activitat motora excessiva, escassa consciència de perill i propens a sofrir nombrosos accidents.
-         4-5 anys: Problemes d’adaptació social, desobediència i dificultats en el seguiment de normes.
-         A partir de 6 anys: Impulsivitat, dèficit d’atenció, fracàs escolar, comportaments antisocials i problemes d’adaptació social.

Si teniu qualsevol dubte d’aquesta enfermetat, en aquesta pàgina web podreu trobar molta més informació:


Propera parada: la Castanyada!

Hola usuaris!
Com bé sabeu s’apropa la CASTANYADA i ...  no us agradaria saber l’origen d’aquesta festa en que tan disfrutem?

 Doncs aquí us deixo dues petites histories sobre l’origen de la Castanyada:
En l'Edat Mitjana i per recordar a tots veïns la necessitat de resar pels difunts, durant la nit de tots els sants, es tocaven les campanes de totes les parròquies i convents, de tal sort que el campaner necessitava d'una gran aportació d'energia per recuperar-se de l'esforç.

En ser la castanya el fruit més abundant de la tardor, es recuperaven del cansament amb castanyes i petits glops de vi blanc. Com el nombre de campanars era molt elevat en aquells temps. El campaner anavava reunint les persones i familiars , en un afany de voler compartir amb ells les seves penes i també els seus plaers. Així, finalment tots acabaven menjant castanyes i bevent vi.

Més avant, als pobles, a la tarda tots els homes es dedicaven a recollir castanyes, moniatos i llenya, les dones feien pastelets semblats als actuals “panellets” (uns pastelets fets a força d'ametlla mòlta i ensucrada) i en arribar la nit es reunien tots al voltant del foc menjant-se les castanyes i els moniatos rostits a la llenya i els pastelets que havien portat les dones i així celebraven el final de la recol·lecta i resaven pels difunts.

També existia la tradició que els nens havien de deixar castanyes amagades en algun racó de la casa perquè, a la nit, les ànimes dels quals faltaven vinguessin a recollir-les i les hi canviessin per “panellets” o codony (depenent de la zona).

A la fi del segle XVIII el costum s'havia estès de tal manera que la castanya pansa a ser un element de comerç. D'aquesta manera apareix la figura de les castanyeres, dones que rosteixen les castanyes al foc i les venen en llocs de carrer.

D'aquí el costum que a Catalunya, se celebri la nit de tots els sants menjant castanyes, regades amb vi dolç i panellets.
I aquí teniu una altra historieta, espero que us agradi.

Una altra història:Antigament, havent sopat, se celebrava la castanyada, menjar familiar dedicat als morts i que era record dels antics menjars funeraris. Es feia el sopar habitual i seguidament es menjaven les castanyes rostides al foc de la llar, així com els “panellets” o altres dolços propis del dia, i es bevia vi que havia de ser dolç o blanc. Les castanyes s'abocaven damunt de la taula i tothom anava agafant a la seva discreció.


Aquest costum de menjar castanyes (que d'altra banda és el fruit típic de l'estació juntament amb altre fruita seca: ametlles, avellanes…), es complementa amb la de consumir un tubercle semblat a la batata: el moniato. A poc a poc farà la seva aparició un dels personatges més carismàtics i entranyables d'aquesta època: la castanyera.


Així que estiguin on estiguin, amb calaveres de sucre com a Mèxic, amb carabasses i disfresses com a Estats Units, amb castanyes com a Catalunya o com vulguin, que passin una bona nit.
Esperem que aquestes dues històries us hagin agradat i que a partir d’ara gaudíssiu de la Castanyada encara més.
No us empatxeu de castanyes i panellets!


Vigileuu!!

Internet és un lloc ple d’oportunitats on podràs aprendre, comunicar-te amb amics d’arreu del món, jugar... i divertir-te d’allò més. Però també hi ha alguns riscos i consells de seguretat que has de conèixer per evitar problemes:
-Protegeix l’ordinador. Cal tenir un antivirus i un tallafocs instal·lats, actualitzats i operatius, per prevenir virus i altres amenaces.
-No et refiïs de tot el que vegis o llegeixis a Internet. Si tens cap dubte, consulta-ho amb els teus pares o tutors.
-Inventa contrasenyes difícils i protegeix les teves dades. No facilitis les contrasenyes a ningú i guarda-les a un lloc segur.
-Vés amb compte a l’hora de compartir arxius a través del correu electrònic o de la memòria USB. Passa sempre l’antivirus abans de descarregar-te’n cap arxiu.
-No planegis cap trobada amb algú que hagis conegut en línia, en un xat, en un fòrum...
-Si en alguna ocasió et trobes incòmode amb el que estàs veient (continguts ofensius, etc) abandoneu la pàgina i comenta el contingut als teus pares.
Bé, aquests són alguns consells que cal tenir en compte per tal de navegar d’una manera més segura.



No oblideu que bona part del que feu per Internet deixa un rastre que es pot seguir!!

Hot Potatoes






Hot Potatoes és un conjunt de programes de creació d’exercicis autocorrectius.
Ens permet crear qüestionaris sense resposta, o d’elecció múltiple, completar frases en les que hi falten paraules, ordenar frases, mots encreuats, aparellar elements de dos columnes...

Tots aquests materials poden ser elaborats com pàgines webs i publicar-se, o utilitzar-se sense estar connectat a  Internet.


Hot potatoes té els següents tipus d' exercicis:
- D'elecció múltiple
- D'omplir buits
- Exercicis d' emparellament o ordenació
- Exercici de reconstucció de frases o paragrafs



Pensem que el programa Hot potatoes, és una eina bastant útil, ja que permet als nens fer una sèrie d'activitats dirigides al seu aprenentatge, que els ajudarà per al seu desenvolupament integral.

La Prestatgeria Digital

La Prestatgeria és un espai des del qual els centres docents i altres entitats relacionades
amb la docència i el Departament d'Educació poden crear llibres digitals amb l'alumnat de manera senzilla i còmoda.

A mesura que es creen llibres nous, aquests queden emmagatzemats a la prestatgeria i estan a l'abast de tothom qui els vulgui consultar.


La prestatgeria digital, pensem què és una eina útil tan per als alumnes com per als professors, perquè es pot consultar tota mena de llibres relacionats amb l'educació com de qualsevol altre tema, i d'aquesta manera podem resoldre qualsevol tipus de dubte que ens pugui sorgir alhora de fer qualsevol tipus de treball.

Una realitat...

Ajudeu-nos a trobar el tresor!!!

La Caça de tresor és una de les estructures d’activitat didàctica més populars entre els docents que utilitzen Internet en les aules i els docents que incorporen Internet en els seus Currículums.
Aquesta activitat didàctica consta:
-Introducció: En aquest aparat s’explica breument en que consisteix l’activitat i el tema que s’ha d’investigar.
-Preguntes: Seguidament de la Introducció apareixen una sèrie de preguntes relacionades amb el tema. Aquestes preguntes poden tenir una alta o baixa dificultat, depenen als nens que vagin dirigits.
-Recursos: Aquí trobarem diversos enllaços de pàgines web, on els nens/enes  podran consultar per respondre les preguntes anteriors
-La gran pregunta: És l’última pregunta d’aquesta activitat, on la seva resposta no està indicada exactament en cap de les pàgines anteriors. Sinó que es el nen qui ha d’indagar mitjançant altres pàgines web o tot el aprés anteriorment, per resoldre la pregunta.


Aquí podem veure un exemple de “Caça del tresor”:

Ratpenat

Introducció:
Has vist alguna vegada un ratpenat? Segur que sí. Saps que viuen pràcticament en totes las regions del món i que n’hi ha de molts tipus? En aquesta activitat aprendrem algunes coses sobre els ratpenats i les seves costums. Com veureu, són uns animals molt interessants sobre els que la gent, a vegades, té idees equivocades.
Preguntes:
1. A quina espècie animal pertanyen els ratpenats? Quines són les seves característiques?

2. Quantes espècies de ratpenats hi ha en la península Ibérica? I en les Illes Canàries? Copia i pega tres fotos o dibuixos de diferents espècies de ratpenats en la teva llibreta.

3. Quin tipus de ratpenats es troben en perill d’extinció en la Comunitat Valenciana? Com es el seu nom científic? Com es diu en valencià?

4. Què mengen els ratpenats?

5. Quan surten els ratpenats (estació de l’any, hora del dia, llocs on se’ls veu, etc?

6. En què consisteix l’ ecolocació? Defineix els quatre tipus que existeixen.

7. Què és l’econavegació dels ratpenats? ¿Quin tipus de ratpenats la realitzen? Explica breument les característiques d’aquests ratpenats.

8. Són completament cecs els ratpenats?

9. En quin tipus de pel·lícules apareixen els ratpenats? ¿Per què creus que els ratpenats apareixen en aquestes pel·lícules?
Recursos:

La gran pregunta:
10. Ara, pensa en tot el que has après sobre els ratpenats i intenta contestar aquesta pregunta: ¿Per què els ratpenats són beneficiosos pels éssers humans?

En aquesta pàgina web podreu trobar altres exemples de “Caça del tresor”: http://recursos.cepindalo.es/mod/resource/view.php?id=4994

Pensem que aquesta activitat didàctica és una gran iniciativa per a poder obtenir nous o millors coneixements sobre un tema determinat. A més a més, permet  als alumnes una millor integració amb les noves tecnologies. Per tant, creiem que es un bon recurs per estar adaptats al món en què vivim

I ara a buscar el vostre tresor. Molta sort pirates!

Què sabem sobre el Projecte 1x1?


El Projecte eduCAT1x1 té com a objectiu integrar les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC) en els centres educatius.

Aquest projecte, que es va iniciar el curs 2009-2010 en els instituts d'educació secundària, té en compte l'ús d'un ordinador portàtil per part de cada alumne o alumna i la transformació de les actuals aules en “aules digitals”, amb accés a Internet i a continguts i recursos educatius en format digital. EduCAT1x1, tot i tenir la seva pròpia estratègia, aprofita els recursos que el Ministeri d'Educació posa a disposició de les comunitats autònomes mitjançant el projecte d'àmbit estatal "Escuela 2.0".
El Projecte eduCAT1x1 no està associat a cap canvi metodològic específic. Són els equips didàctics els qui han de definir el projecte educatiu del seu centre, en una estratègia per fases en la qual el pas del format analògic (llibre de text, en paper) al format digital (llibre de text digital) es fa primer, i el canvi cap a metodologies avançades d'aprenentatge i ensenyament no cal que es faci simultàniament, sinó en els terminis que cada centre determini. El canvi metodològic és molt més fàcil un cop connectat al món digital.
Durant el primer any de desplegament ha comptat amb la participació de 70 centres. Al llarg del 2009-2010 es van incorporar voluntàriament, i en diferents etapes de gestió administrativa que s'han denominat “onades”, nous centres públics i concertats d'arreu de Catalunya. Aquest curs 2010-2011 també es duu a terme un primer desplegament experimental en 20 centres d'educació primària. Es preveu que en 4 anys ja formin part del projecte tots els alumnes de secundària i del cicle superior d'educació primària.
La família ha d'adquirir un ordinador homologat eduCAT1x1 mitjançant el procediment de compra que l' institut determini. Dels 300 euros que val cada ordinador, la família en paga 150 i el Departament d'Educació, els 150 restants. També s'ofereixen beques per a les famílies que no puguin assumir aquesta despesa. Per gestionar-ne el cofinançament, el centre lliura a les famílies una carta de pagament única a cada alumne o alumna.
Des del nostre punt de vista creiem que el projecte 1x1 és un bon recurs per a poder fomentar les noves tecnologies entre els nens, ara bé, cal una bona formació cap als professors, ja que hi ha molts professors que encara no estan preparats per a ensenyar mitjançant aquesta nova tecnologia. Cal que els docents estiguin alerta de l'ús que fan els nens dels ordinadors ja que es poden distreure amb més facilitat.



Aquí us deixem un enllaç d’un vídeo que hem cregut molt interessant:

Ordinadors a les aules una bona o una mala iniciativa? Què en penseu vosaltres?

Aprenem d'una manera diferent: Jclic!

El Jclic és un programa que de ben petits hem utilitzat i hem gaudit d’un bon aprenentatge. Ara bé, després d’haver crescut una miqueta em de saber què és exactament i com està format el programa.


Jclic és un programa que serveix per a la creació, realització i avaluació d’activitats educatives multimèdia, desenvolupat amb el llenguatge de programació Java. Aquesta aplicació funciona en diversos entorns operatius: GNU/Linux, Mac OS X, Windows i Solaris.
El programa Jclic és una evolució del programa 3.0. Els objectius que es van marcar al iniciar el projecte van ser:
  • Fer possible l’ús de les aplicacions educatives multimèdia “en línia” directament des de Internet.
  • Mantenir la compatibilitat amb les aplicacions Clic 3.0 existents.
  • Fer possible el seu ús amb diverses plataformes i sistemes operatius, com Windows, GNU/Linux, Solaris o Mac OS X.
  • Utilitzar un format estàndard i obert per al emmagatzematge de les dades, amb la finalitat de fer-les transparents a altres aplicacions i facilitar la seva integració en bases de dades de recursos.
  • Ampliar l’àmbit de cooperació i intercanvi de materials entre escoles i educadors de diferents països i cultures, facilitant la traducció i adaptació tan del programa com de les activitats creades.
  • Recollir les suggeriments de millora i ampliacions que els usuaris heu anat enviant.
  • Fer possible que el programa pugui anar ampliant-se a partir del treball cooperatiu entre diversos equips de programació.
  • Crear un entorn de creació d’activitats més potents, senzilles i intuïtives, adaptant-lo a les característiques dels actuals entorns gràfics d’usuari.

Components:
·         JClic applet, és un applet que permet incrustar les activitats JClic en una pàgina web.
·         JClic player, un programa independent que una vegada instal·lat permet realitzar les activitats des del disc dur de l'ordinador (o des de la xarxa) sense que sigui necessari estar connectat a internet.
·         JClic author, una eina d'autor que permet crear, editar i publicar les activitats d'una manera més senzilla, visual i intuïtiva.
·         JClic reports, un mòdul de recollida de dades i generació d'informes sobre els resultats de les activitats fetes pels alumnes.

El Jclic és una eina que atrau als nens a aprendre d’una manera divertida i no gens avorrida  sinó que si s’aprèn d’una altra manera pot arribar a ser molt interessant. 

Jugueu i us divertireu!